Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kinderen herdenken Holocaust met lichtgevende stenen

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In die oorlog zijn zo'n 104.000 Nederlandse mensen vermoord tijdens de Holocaust. Vooral Joden, Roma en Sinti waren het slachtoffer.

Om hen te herdenken is er een monument gemaakt van lichtgevende stenen. In totaal zijn er 104.000 stenen, voor elk slachtoffer dus één.

Stenen in de klas

Op OBS Dakpark in Rotterdam hebben ze vandaag een speciale les over de Holocaust. Ook hebben de leerlingen een paar van de lichtgevende stenen in de klas.

De Holocaust gebeurde tussen 1933 en 1945, toen de nazi's van Adolf Hitler in Duitsland aan de macht waren. Hitler liet grote groepen mensen naar kampen brengen. Concentratie- of vernietigingskampen werden die genoemd. Daar werden mensen omgebracht.

Het monument van de lichtgevende stenen wordt vandaag onthuld in Rotterdam. Daarna worden de stenen verspreid over 150 Nederlandse gemeenten waar mensen woonden die toen zijn omgebracht.

Op een speciale site van het Jeugdjournaal kun je alles lezen en zien over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederland.

Bekijk ook