Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Slachthuizen overtreden soms de wet bij het slachten van varkens

Nog steeds overtreden slachterijen soms de wet als ze varkens slachten. Dat blijkt uit een onderzoek van de organisatie NVWA. Zij controleren of bedrijven die met eten te maken hebben zich wel aan de regels houden.

Volgens het onderzoek worden varkens soms geslacht terwijl ze nog wakker zijn. Dat mag niet volgens de wet. Varkens moeten eerst verdoofd en bewusteloos zijn. Daardoor zouden ze geen pijn hebben bij het slachten.

Slechte controle

De dieren worden soms ook op andere heftige manieren gedood die verboden zijn. Volgens dierenorganisatie Varkens in Nood moet er beter gecontroleerd worden en moeten de boetes voor overtredingen hoger.

Het is absoluut onacceptabel dat dieren op zo een gruwelijke wijze aan hun einde komen.

Dierenorganisatie Varkens in Nood

De slachterijen worden gecontroleerd door inspecteurs. Zij kijken of alles volgens de regels gaat en of dieren niet onnodig lijden. Er zijn 350 mensen die dit werk doen.

De Partij van de Dieren wil dat er meer inspecteurs komen. Dan kunnen ze misschien meer overtredingen ontdekken. Ieder jaar worden er bijna 650 miljoen varkens en andere dieren geslacht in Nederland.

De Nederlandse vleesbedrijven laten weten het erg te vinden dat het soms mis is gegaan. Maar volgens hen gaat het verder altijd netjes volgens de regels.