Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe corona-virus

Via onze site, Instagram en YouTube krijgen we veel vragen van jullie over het nieuwe corona-virus. We hebben de meest gestelde vragen verzameld en beantwoorden ze in dit artikel.

Hoe is het nieuwe corona-virus ontstaan?

Deskundigen denken dat het virus is ontstaan op een markt in de Chinese stad Wuhan. Op die markt verkochten ze veel wilde dieren, vlees en vis. Waarschijnlijk komt het virus van dieren en hebben die daarna mensen op de markt besmet. De markt waar het om gaat is inmiddels gesloten.

Hoe kan het virus zich verspreiden?

Het virus is van dieren naar mensen gegaan. Later bleek het besmettelijke virus ook van mens naar mens te kunnen gaan. Toch noemen deskundigen het virus niet heel besmettelijk.

Waar krijgen mensen die het virus hebben last van?

Mensen die besmet zijn krijgen last van koorts, vermoeidheid en kunnen moeilijk ademhalen. Ze krijgen meestal een longontsteking. Vooral voor oude mensen die al een zwakkere gezondheid hebben is het virus gevaarlijk.

Hoe groot is de kans dat het in Nederland komt?

Het is mogelijk dat het virus in Nederland komt. Bijvoorbeeld als iemand die ziek is vanuit China naar Nederland reist.

De kans dat de ziekte zich vervolgens in Nederland kan verspreiden, is volgens deskundigen klein. Als iemand het virus blijkt te hebben, krijgt diegene een eigen plek in het ziekenhuis. Zo kan die persoon geen andere mensen besmetten.

Kan je het virus ook krijgen via pakketjes uit China?

Buiten een lichaam kan het virus niet goed overleven. Daarom kan het virus zich eigenlijk niet via karton of verpakkingsmateriaal verspreiden. Wel is het volgens deskundigen altijd verstandig om na het uitpakken even je handen te wassen.