Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Groot plan om racisme in voetbal tegen te gaan

Het kabinet en voetbalbond KNVB hebben een groot plan gemaakt om racisme en discriminatie in het voetbal tegen te gaan. Het plan heet Ons voetbal is van iedereen.

Camera's, boetes en app

In het plan staat bijvoorbeeld dat er meer microfoons en camera's in voetbalstadions komen. Zo hopen ze mensen die racistische dingen roepen, sneller te vinden. Zij krijgen langere stadionverboden en hogere boetes. Ook wil de minister die over sport gaat dat er een speciale app komt waardoor fans een vervelende gebeurtenis op een makkelijke manier door kunnen geven.

Als iemand iets ziet of hoort dat niet kan, kan het moeilijk zijn om dat tegen die persoon te zeggen. Als dat doorgegeven wordt in de app, kan een beveiliger er naartoe gaan.

minister Bruins

De maatregelen hebben allemaal te maken met een voetbalwedstrijd FC Den Bosch-Excelsior. Een deel van de supporters van FC Den Bosch riep toen racistische dingen naar voetballer Ahmad Mendes Moreira. Zij hebben een stadionverbod gekregen.

Kinderen over racisme

De nieuwe plannen gelden voor grote profclubs, maar ook voor amateur-verenigingen waar ieder weekend honderdduizenden kinderen voetballen. Joris ging naar de club SV de Braak in Helmond om met kinderen over racisme te praten:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bekijk ook