Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Ruimteparaplu' moet afval in de ruimte opruimen

Als je naar boven kijkt zie je er niets van, maar in de ruimte zweeft echt heel veel rommel. En dat wordt alleen maar meer. Ruimtewetenschappers bouwen daarom een speciaal apparaat dat ruimteafval kan opruimen.

De rommel in de ruimte bestaat vooral uit oude en kapotte satellieten. Soms botsen die en zijn er in een klap duizenden nieuwe stukjes puin bij. Die blijven eeuwig rond de aarde draaien en dat kan behoorlijk gevaarlijk zijn.

Als er ooit ruimtetoeristen naar de maan of mars gaan, dan zou het kunnen dat ze niet meer door de afvalberg heen kunnen vliegen.

Ruimtevaart-expert Nancy Vermeulen

Een klein stukje ruimtepuin kan voor grote ongelukken zorgen. De stukken vliegen namelijk met duizenden kilometers per uur rond en daar wil je geen botsing mee.

Het nieuwe apparaat wordt een soort grote ruimteparaplu. In de ruimte klapt hij langzaam open. Dan vliegt hij met 28.000 kilometer per uur rond om puin te ruimen. Het apparaat is nog niet af. Waarschijnlijk kan hij over vijf jaar de lucht in. In de video hoor je er meer over.