Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Gigantisch zwembad is het oudste gebouw van Nederland

Lange tijd dachten wetenschappers dat de oudste resten van Nederland in de grond bij de stad Nijmegen lagen. Maar dat blijkt niet zo te zijn: het oudste gebouw van Nederland staat in de Limburgse stad Heerlen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat een gebouw daar zo'n 100 jaar ouder is dan eerder werd gedacht.

Het gaat om een Romeins badhuis van bijna 2000 jaar oud. Het badhuis werd vroeger gebruikt door Romeinen en andere volken om te badderen en zich te wassen. Mensen hadden in hun eigen huis namelijk geen badkamer.

Het gebouw is in 1941 ontdekt door een boer. Hij was op het land aan het werk toen zijn gereedschap achter een grote steen bleef haken. Dat bleek een deel van de ruïne te zijn.

Het bouwwerk is onderzocht door 30 wetenschappers. Bij het onderzoek hebben de wetenschappers het gebouw zelf onderzocht, maar ook vondsten rondom de ruïne. Experts zijn blij met de ontdekking.

We kunnen nu zeggen dat dit het oudste gebouw is van Nederland.

Eén van de onderzoekers

Delen van de Romeinse stad zijn te bekijken in het Thermenmuseum in Heerlen. Hieronder zie je foto's van het museum en de 2000 jaar oude ruïnes.