Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kinderpardon: 569 kinderen mogen in Nederland blijven

Hoeveel kinderen uit asielzoekersgezinnen mogen in Nederland blijven? Daar was lange tijd onduidelijkheid over. Afgelopen jaar is opnieuw gekeken wie mocht blijven en wie niet. Nu is er duidelijkheid. Ongeveer 500 kinderen moeten weg uit Nederland en 569 kinderen mogen blijven.

Ze mogen blijven door nieuwe afspraken over het kinderpardon. Dat was een regeling waarbij kinderen die al langer dan vijf jaar in Nederland wonen, kans maakten om hier te mogen blijven.

Hoe zit het precies?

Als asielzoekers in Nederland komen, moet er gekeken worden of ze mogen blijven. Soms mag dat. Dan krijgen ze een verblijfsvergunning. Soms mag het niet. Dan zegt de Nederlandse regering dat het in hun eigen land veilig genoeg is, en moeten ze terug.

Maar vaak duurt het erg lang voordat die beslissing is gemaakt. Soms hoorden kinderen pas na meer dan 5 jaar dat ze niet mochten blijven, terwijl ze dan al gehecht waren in Nederland.

Dat vonden veel mensen niet kunnen. Daarom wil de regering voortaan sneller beslissen wie er wel en niet mag blijven. Zodat kinderen niet meer zo lang in onzekerheid zijn. Ook mochten alle asielzoekerskinderen opnieuw een aanvraag doen.

In totaal hebben 1100 kinderen afgelopen jaar geprobeerd om een verblijfsvergunning te krijgen. Ongeveer de helft heeft er dus eentje gekregen, de andere helft niet.

De kinderen die alsnog zijn afgewezen, voldoen volgens de regering niet aan de regels van het kinderpardon. Ze waren bijvoorbeeld korter dan vijf jaar in Nederland.

Bekijk ook