Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Grote rechtszaak tegen Brabantse familie begonnen

In Den Bosch begon vandaag de rechtszaak tegen Martien R. en een deel van zijn familie. Ze worden onder meer verdacht van wapenbezit en het verkopen van drugs. In november werden ze opgepakt na een grote politie-actie.

De politie was al veel eerder overtuigd dat de familie criminele dingen deed. Sommige familieleden stonden daarom jaren geleden al voor de rechter. Toch zaten ze nooit lang in de gevangenis. Er was te weinig bewijs.

Operatie Alfa

Dat is deze keer anders. Voordat de familie werd opgepakt, deed de politie jarenlang onderzoek. Het onderzoek heette 'Operatie Alfa' en er werkten 400 agenten aan mee.

Zo werkte Operatie Alfa:

Martien R. en zijn familie woonde op een woonwagenkamp. Niemand kwam daar zomaar binnen. Toch lukte het de politie om in één van de schuurtjes van het kamp verborgen microfoons te plaatsen. De criminelen gebruikten het schuurtje als vergaderplek. Er werd dus veel belangrijke informatie gedeeld.

De politie neemt lange tijd alles op wat de verdachten doen en zeggen. In november valt de politie het kamp binnen. Drie dagen lang doorzoeken ze de boel. De politie vindt veel wapens, verschillende soorten drugs en een hoop geld.

Daardoor zegt de politie dat ze nu genoeg bewijs hebben om Martien R., zijn familie en andere verdachten voor de rechter te slepen.

Volgens de advocaat van Martien R. is dat onzin. Hij zegt dat je door de gesprekken in het schuurtje niet kunt bewijzen wat de verdachten precies hebben gedaan.