JINT weinstein

Jury moet oordelen over filmbaas Harvey Weinstein

Het is een grote dag in een belangrijke rechtszaak in de Verenigde Staten. Oud-filmbaas Harvey Weinstein kan daar een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Meer dan 80 vrouwen hebben Weinstein de afgelopen jaren beschuldigd van seksueel misbruik. Een jury moet nu beslissen of hij wel of geen straf krijgt.

Bij deze rechtszaak is de vraag: heeft Harvey Weinstein zijn macht misbruikt? Twee vrouwen hebben hem aangeklaagd vanwege seksueel misbruik en nog veel meer vrouwen zeggen dat ze door hem zijn lastiggevallen.

De verhalen kwamen zo'n twee jaar geleden naar buiten. Met de hashtag #MeToo durfden veel mensen te vertellen over seksuele dingen die tegen hun zin zijn gebeurd. Wij maakten daar toen deze video over:

#MeToo: wat is er aan de hand?

In deze Amerikaanse rechtszaak werkt het anders dan in Nederland. In plaats van een rechter moet een jury van 12 gewone mensen bepalen of Harvey Weinstein schuldig is.

De jury de afgelopen weken geluisterd naar alle advocaten en getuigen. Alleen als ze het allemaal eens worden, komt er een uitspraak. Dat kan een paar uur, maar ook een paar dagen duren.