Anne kreeg een eetstoornis door haar topsport

Topsporter Anne kreeg een eetstoornis

Topsporters zijn veel met voeding bezig en dat gaat niet altijd goed. Sommige sporters zijn zo extreem met hun voeding bezig, dat ze nauwelijks durven te eten. Anne de Ruiter kwam zo in de problemen.

Anne is 20 jaar en een super-getalenteerde wielrenner, maar anderhalf jaar geleden ging het helemaal mis.

Ik weet het moment zelf niet meer. Het enige wat ik weet dat ik heel erg flauw werd. In een keer voelde ik dat ik geen energie meer had.
Anne de Ruiter

Ze sportte hard, maar at maandenlang heel weinig. Ze had de eetstoornis anorexia. Een ziekte waarbij je extreem weinig eet om af te vallen.

In haar hoofd dacht Anne dat ze beter zou presteren door nauwelijks te eten, maar het tegenovergestelde gebeurde. Het ging steeds slechter.

Sportpsycholoog Lotte Broersen ziet dat dit vaker gebeurt met jonge topsporters. Vooral bij dansers, turners en wielrenners.

Die streven vaak een bepaald lichaamsideaal na. Dan is het idee: hoe dunner je bent hoe beter je presteert.
Lotte Broersen

Deskundigen zoals Lotte Broersen vinden dat er meer aandacht moet komen voor eetproblemen bij jonge sporters. Bijvoorbeeld door ze beter te begeleiden.

Met Anne gaat het inmiddels weer beter. En ook bij turnvereniging Hazenkamp in Nijmegen gaat het goed. Daar worden jonge turners extra goed in de gaten gehouden:

Turntalenten in Nijmegen krijgen extra goede begeleiding