Onderzoek: In 2100 geen koraal meer

Volgens een nieuw onderzoek op Hawaii zal er in 2100 nergens op de wereld meer koraal zijn in de oceanen. Dit komt onder andere door de opwarming van de zee en omdat het water steeds viezer wordt, aldus de onderzoekers.

Er komen giftige stoffen in het water terecht door afval en de uitstoot van CO2. Ook worden er vissen gevangen bij koraalriffen terwijl dat niet mag. De onderzoekers voorspellen zelfs dat over 20 jaar al 70 tot 90% van de koraalriffen verdwenen zal zijn.

Niet nieuw

Dat er koraal verdwijnt is niet nieuw. In het grootste koraalrif van de wereld, het Great Barrier Reef in Australië, is 40% van de planten en dieren er slecht aan toe. Het warme zeewater zorgt ervoor dat het koraal haar kleur verliest en wit wordt.

Oplossing

Ook al zijn de onderzoekers negatief, toch is er een manier om het koraal te behouden. Volgens hen moet mensen de stranden goed opruimen om vervuiling tegen te gaan, maar vooral vechten tegen klimaatverandering.

In Jamaica gaat het sinds kort iets beter. Daar begint het koraal weer te groeien. In de video hieronder zie je hoe dat is gelukt:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bekijk ook