Oud-filmbaas Harvey Weinstein schuldig aan seksueel misbruik

De oud-filmbaas Harvey Weinstein is schuldig aan seksueel misbruik. Dat heeft de jury in zijn rechtszaak bepaald.

Harvey Weinstein is 67 jaar oud en was tientallen jaren de baas van een grote filmmaatschappij. Hij werkte aan meer dan 300 films en had zóveel macht dat hij ook wel 'de koning van Hollywood' werd genoemd. Vanwege zijn bekendheid volgden veel Amerikanen deze rechtszaak.

De rechtszaak is gestart door twee vrouwen. Zij hadden Harvey Weinstein van verkrachting beschuldigd. En ze zijn niet de enige: in totaal hebben meer dan 80 vrouwen gezegd dat ze ooit op een seksuele manier zijn lastiggevallen door Weinstein. Hij heeft dat zelf altijd ontkend.

#MeToo

De verhalen kwamen zo'n twee jaar geleden naar buiten. Met de hashtag #MeToo durfden veel mensen toen te vertellen over seksuele dingen die tegen hun zin zijn gebeurd.

In de Verenigde Staten is er bij rechtszaken een jury. Dat is een groep mensen die bepaalt of iemand schuldig is of niet.

De jury deed er vijf dagen over om tot een oordeel te komen. Welke straf hij precies krijgt, wordt later bepaald door de rechter. Eerder maakten we deze video over de rechtszaak tegen Harvey Weinstein:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bekijk ook