Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Anti-pestprogramma's helpen niet voor alle kinderen

Veel scholen hebben een antipest-programma. Voor de meeste kinderen werkt dat goed, maar niet voor iedereen. Kinderen die al heel lang gepest worden, kunnen zich juist eenzamer gaan voelen door zulke programma's. Voor die kinderen moet meer worden gedaan.

Dat staat in het onderzoek van Tessa. Zij bekeek het anti-pestprogramma KiVA. Dat is een pestprogramma dat gericht is op de hele klas.

Met zulke anti-pestprogramma's leren kinderen dat iedereen verantwoordelijk is voor pesten en dat je het samen, met de hele klas, moet oplossen. Als het lukt krijgt de groep een compliment.

Voor 80 procent van de kinderen werkt dat goed. Maar als het gepeste kinderen niet lukt om bij de rest van de klas te horen, voelen die kinderen zich juist nog rotter.

Die andere kinderen worden wel geholpen en jij niet. Dus dan denk je: misschien ligt het wel aan mij.

Onderzoeker Tessa

Tessa zegt dat het daarom belangrijk is dat ook ouders betrokken worden bij een anti-pestprogramma. Zij kunnen een kind bijvoorbeeld helpen om zelfverzekerder te worden. Ook vindt ze dat klasgenoten meer moeten helpen als ze zien dat iemand nog steeds gepest wordt.