Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Duizenden vluchtelingen vast tussen Turkije en Europa

Duizenden vluchtelingen proberen op dit moment vanuit Turkije in Europa te komen. Lange tijd kon dat niet, omdat de grens tussen Turkije en Griekenland dicht was. Maar deze week deed Turkije de grens toch opeens open.

Te weinig steun

President Erdogan van Turkije doet dat, omdat hij vindt dat Europese landen hem niet genoeg helpen bij de oorlog in Syrië. Het leger van Turkije vecht namelijk in het noorden van Syrië tegen het Syrische leger. De Turkse soldaten zouden meer steun moeten krijgen, vindt Erdogan.

Om Europa onder druk te zetten, besloot hij om de grenzen open te zetten.

Ze moeten helpen, doen ze dat niet, dan blijven de grenzen open.

president Erdogan

Maar Europa is daar niet blij mee. Europa en Turkije hadden namelijk afgesproken dat de grenzen dicht blijven, omdat er anders te veel vluchtelingen Europa binnen komen. En Europese leiders willen geen militairen naar Syrië sturen.

De vluchtelingen schieten er weinig mee op, want de grens met Griekenland blijft dicht. Toch blijven ze hopen dat ze naar Europa kunnen.