JINT Rechtszaak Gökmen

Levenslange gevangenisstraf geëist tegen man van aanslag in tram

Welke straf krijgt de man die vorig jaar een aanslag pleegde in een tram in Utrecht? Daar is deze week over gepraat in de rechtbank. Vandaag was de laatste dag van de zaak en die begon opvallend. Verdachte Gökmen T. spuugde naar de rechter en riep scheldwoorden.

Daarom werd hij uit de rechtszaal verwijderd.

Levenslang

Hij reageerde op de levenslange gevangenisstraf hij kan krijgen. Het Openbaar Ministerie vindt dat een goede straf, omdat ze hem een gevaar voor de samenleving vinden. Ook denken ze dat hij opnieuw een aanslag zou kunnen plegen, als hij ooit weer vrij zou komen.

De rechtszaak tegen verdachte Gökmen T. begon maandag. De afgelopen dagen mochten advocaten en de nabestaanden van de slachtoffers hun verhaal vertellen. Toen moest Gökmen T. ook de rechtszaal uit, omdat hij begon te lachen.

Gemeen

Zoiets gebeurt bijna nooit. Veel mensen zijn geschokt dat hij zich tijdens de hele rechtszaak zo respectloos heeft gedragen.

Hij is trots dat hij de aanslag heeft gepleegd. Ik ben bij heel veel rechtszaken geweest, maar ik heb nog nooit gezien dat iemand zo onfatsoenlijk, brutaal en gemeen deed.
Rechtbankverslaggever Matthijs van de Wiel

De advocaat van Gökmen T. vindt ook dat hij de gevangenis in moet, maar een levenslange straf vindt hij te ver gaan. Ook zegt hij dat Gökmen T. behandeld moet worden in een speciaal ziekenhuis voor mensen die ziek zijn in hun hoofd.

Over twee weken wordt duidelijk welke straf hij krijgt.