Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ooievaars bouwen (steeds opnieuw) nest boven treinspoor

Af en aan vliegen ze met takken naar hun broedplaats. In Meppel hebben twee ooievaars hun nest gebouwd boven een treinrails. En daar is het spoorwegbedrijf niet blij mee.

Het is namelijk gevaarlijk voor de dieren zelf en voor het treinverkeer. De takken kunnen terechtkomen tussen de wissels van het spoor of het hele nest kan naar beneden vallen.

Nest weghalen

Wat het spoorwegbedrijf ook probeert, de dieren blijven terugkomen. Afgelopen donderdag heeft het spoorbedrijf het nest weggehaald, maar een paar dagen hebben de dieren weer een nieuw nest gebouwd. Blijkbaar is het voor deze ooievaars de ideale plek om een gezin te beginnen.

Toch zullen de dieren echt weg moeten. Het bedrijf gaat het nest dus opnieuw weghalen. Hopelijk vinden de dieren snel een nieuwe plek voor hun ooievaarsgezin.

Ooievaars wonen graag in de buurt van mensen. Ze bouwen hun nesten vaak op gebouwen en gaan het liefst ieder jaar terug naar dezelfde plek.

De Vogelbescherming denkt dat er ongeveer 1100 ooievaars-stelletjes in Nederland leven. Het gaat dus goed met het dier. De ooievaar staat niet meer op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten.

Bekijk ook