Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wat mag je nog WEL doen en wat NIET?

Er zijn veel nieuwe maatregelen vanwege het corona-virus en daar krijgen we van jullie veel vragen over. Want wat mag je nu nog wel en wat niet meer?

Geen groepjes

Er is een verbod op groepjes mensen die samen sporten of gewoon buiten rondhangen. Dit heet een samenscholingsverbod. Een groepje mag niet uit meer dan 3 personen bestaan en mensen moeten minstens 1,5 meter van elkaar afstaan.

De politie gaat ook controleren en boetes uitdelen als mensen de regels overtreden. Zo'n boete kan namelijk oplopen tot 400 euro. Het is nog niet duidelijk of kinderen de boete ook kunnen krijgen.

Uitzondering

Als gezin mag je wel naar buiten met meer dan drie mensen. Ook mogen kinderen tot 12 jaar gewoon buiten blijven spelen. Maar ook kinderen moeten met zo min mogelijk kinderen samen spelen en ook voldoende afstand houden.

Door deze maatregelen is het natuurlijk rustiger op straat, maar ook voor binnen zijn er nieuwe regels.

Weinig bezoek

Er mogen niet meer dan 3 mensen tegelijk op bezoek zijn en ook binnen moet je 1,5 meter afstand houden. Er kunnen dus vrienden of vriendinnen langskomen als je bijvoorbeeld jarig bent, maar dat mogen er wel maar drie tegelijk zijn. Een heel klein feestje dus.

Koorts

Als iemand in je gezin koorts heeft moet iedereen thuis blijven. Ook als je zelf geen koorts hebt, mag je niet naar buiten om te spelen en ook geen bezoek ontvangen. Je kunt dan nog wel in je tuin of op je balkon spelen.

Al deze maatregelen gelden vanaf nu. De regering hoopt dat daardoor zo min mogelijk mensen ziek worden door het corona-virus

Bekijk ook