Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dit is waarom bedrijven zoals de Efteling last hebben van corona

De corona-crisis zorgt voor veel problemen met de economie. De Efteling is één van de bedrijven met problemen. Het pretpark moest dicht en daar heeft de Efteling best last van.

IJsjes, patat en knuffels

De Efteling verdient geld op verschillende manieren. Niet alleen met toegangskaartjes, maar ze verkopen ook ijsjes, patat, knuffels en poppetjes. Mensen die blijven slapen in vakantiehuisjes leveren ook veel geld op voor het park.

Er komt opeens helemaal geen geld meer binnen.

NOS economie-journalist Nik Wouters

Omdat de Efteling dicht moest, verliezen andere bedrijven ook geld. Een aardappelboer bijvoorbeeld, die normaal gesproken aardappels verkoopt aan de Efteling om friet van te maken. Ook de fabriek die souvenirs maakt, verdient nu minder geld.

Veel kosten

Het pretpark verdient nu dus even geen geld, maar moet nog wel veel betalen. De 3000 mensen die er werken krijgen nog gewoon loon. Veel bedrijven, zoals de Efteling, halen dat uit een spaarpotje bijvoorbeeld. Maar dat geld kan opraken.

Op een gegeven moment moet het bedrijf zeggen: 'sorry, we hebben geen werk geld meer voor je en moeten je ontslaan'.

NOS economie-journalist Nik Wouters

Het ontslaan van werknemers proberen bedrijven zo lang mogelijk te voorkomen. Om wat zorgen weg te nemen, kunnen bedrijven geld krijgen van de regering.

Ook al lost dit geld volgens deskundigen niet alle problemen op, volgens Nik Wouters kan Nederland de problemen aan: "Laten we hopen dat we over een jaar kunnen zeggen dat allemaal wel meeviel."

De Efteling heeft voorlopig genoeg geld en verwacht na de crisis gewoon weer open te gaan.

Naast pretparken, zijn er veel meer bedrijven die problemen hebben door het corona-virus. Ook bioscopen, restaurants en zwembaden verdienen bijvoorbeeld geen geld meer.

Bekijk ook