Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wat als het corona-virus snel gaat in arme landen?

Hulporganisaties maken zich grote zorgen over de gevolgen van het corona-virus in arme landen. Ze zeggen dat het voor grote problemen kan zorgen als het virus zich in Afrikaanse en Aziatische landen verder verspreidt.

Landen als Zambia, Mali en Bangladesh zijn voorbeelden van 'risico-landen'. Daar is veel armoede en mensen wonen er vaak dicht op elkaar. Daardoor kunnen ze moeilijker afstand van elkaar houden.

We zien dat er in ontwikkelingslanden veel te weinig dokters en verpleegsters zijn. En mensen hebben ook geen toegang tot water en zeep om handen mee te wassen.

Esmé Berkhout van hulporganisatie Oxfam Novib

Voor kinderen is het extra belangrijk dat hun ouders gezond blijven, zodat die kunnen blijven werken. Het geld dat zijn verdienen, hebben de gezinnen extra hard nodig.

Vluchtelingen

Hulporganisaties maken zich ook zorgen over mensen in vluchtelingenkampen. Een voorbeeld is het kamp op het Griekse eiland Lesbos, waar veel mensen vanuit Afrika naartoe zijn gevlucht. Ook in die kampen lopen mensen extra risico. Ze wonen dicht op elkaar en er zijn geen ziekenhuizen.

Hulp

Volgens de hulporganisaties moeten rijke landen meer hulp bieden aan arme landen en vluchtelingenkampen. Er zou zeker 140 miljard euro nodig zijn om ze beter te beschermen tegen het corona-virus.

Bekijk ook