Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

In Zweden zijn alle scholen nog wel open

In vrijwel alle Europese landen zijn scholen dicht vanwege het corona-virus, maar in Zweden doen ze het anders. Daar gaan kinderen naar school zoals normaal.

Deskundigen

Zweden kiest voor een andere aanpak dan de meeste landen. Hier zijn het de deskundigen die de belangrijke beslissingen nemen. In de andere landen doen de politici dat.

De Zweedse deskundigen zeggen dat er geen bewijs is dat het virus zich sneller verspreidt via scholen. Daarom vinden ze het belangrijk dat de scholen open blijven.

Daarnaast willen ze dat ouders kunnen blijven werken, bijvoorbeeld in de zorg. Dat zou minder makkelijk gaan als de scholen dicht gaan. Dan zouden ouders of grootouders op de kinderen moeten passen.

Als kinderen verplicht thuis moeten blijven en hun ouders blijven werken, moeten de kinderen naar hun opa en oma. Die kunnen dan besmet worden en dat zou niet goed zijn.

Leraar Per Mørk

De inwoners van Zweden hebben veel vertrouwen in elkaar en ook in de deskundigen. Dus als zij zeggen dat je gewone dingen kunt blijven doen, dan doen de Zweden dat.

In Zweden zijn duizenden mensen besmet met het virus, maar het zijn er minder dan in Nederland. Als er meer mensen ziek worden in Zweden, gaan de deskundigen misschien wel ingrijpen en meer maatregelen nemen.

Bekijk ook