Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Aardappelboeren in de problemen: 'Eet wat vaker friet'

'Kom bij ons aardappelen kopen!', dat zeggen aardappelboeren in heel Nederland. Ze krijgen hun aardappelen bijna niet kwijt en dat vinden ze behoorlijk zonde.

De boeren verkopen hun aardappelen normaal gesproken aan restaurants in Nederland en in het buitenland. Koks maken er vaak frietjes van. Maar omdat restaurants zijn gesloten, zijn veel aardappelen over.

Het ziet ernaar uit dat 1 miljard kilo aardappels van Nederlandse boeren niet wordt verkocht.

Een deel daarvan kan gebruikt worden als veevoer, maar er zal ook een deel in de prullenbak belanden. Ook verdienen boeren een stuk minder als er van hun aardappelen veevoer wordt gemaakt.

En daar baalt de vader van Isabelle en Tom van. Hij is aardappelboer en heeft nu meer dan 300.000 kilo aardappels over. Daarom hoopt hij dat zoveel mogelijk mensen bij de boerderij aardappels komen kopen. In de video hierboven vertellen Isabelle en Tom erover.

Actie

Om boeren die het moeilijk hebben te steunen zijn er op sociale media acties zoals #benefriet. Met de hashtag vragen ze mensen meer frietjes te eten.

aereshogeschooldronten
Eet jij ook #benefrietjes?! 🍟 Door de corona crisis blijven er bergen frietaardappelen over! 🥔 Om grootschalige voedselverspilling tegen te gaan is het juist nu nodig om met z'n allen regelmatig aardappels te eten! 🍽️ Gebakken, gekookt, gefrituurd... elke aardappel die wordt opgegeten helpt de aardappelberg te verminderen 🙌 Doe mee aan de @benefrietjes actie en deel met ons hoe jij meehelpt om de aardappelberg te verminderen. Eet je bijvoorbeeld frietjes met medestudenten via Hangouts of Teams? Of ben jij gewoon onwijs creatief met aardappels? Plaats jouw foto of filmpje onder dit bericht of op je eigen social media en vergeet niet #benefrietjes (en #Aereshogeschool) te vermelden. We zijn benieuwd! 🤩 Meer lezen over de actie? Bekijk dan de link in onze bio 👆 #aardappels #frietjes #frietaardappelen #corona