Bosbranden in de buurt van beroemde kerncentrale

Bosbranden in de buurt van beroemde kerncentrale

In Oekraïne zijn de bosbranden vlakbij de verlaten kerncentrale in de stad Tsjernobyl geblust. En dat is goed nieuws, want de radio-actieve deeltjes die vrij kwamen bij de branden kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid. 34 jaar geleden was er in Tsjernobyl een hele grote kernramp.

Op meerdere plekken in het gebied waren branden. De grootste was acht keer zo groot als heel Nederland. De bosbranden ontstonden anderhalve week geleden en de politie denkt dat ze zijn aangestoken.

Deskundigen

Volgens milieu-organisatie Greenpeace kunnen de radio-actieve deeltjes die in het bos of in boomwortels zitten extreem gevaarlijk zijn. Maar deskundigen zeggen dat het wel meevalt.

Er is nog wel straling in het gebied, maar een stuk minder dan direct na de ramp in 1986. Veel van de radio-actieve deeltjes zijn inmiddels verdwenen.
Deskundige Wim Turkenburg

Inwoners van de hoofdstad Kiev hoeven zich geen zorgen te maken. De stad ligt 200 kilometer van Tsjernobyl vandaan en daar zullen de deeltjes niet naar toe waaien. In het gebied van de branden zelf wonen geen mensen.

Kerncentrale

De grote kerncentrale in de stad kon volgens de deskundigen ook niet snel in brand vliegen. De centrale staat op een open plek zonder bomen en om de kerncentrale heen zit een beschermende koepel.