Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Er komt statiegeld op kleine plastic flesjes

Op alle kleine plastic flesjes komt vanaf volgende zomer 15 cent statiegeld. De regering heeft dit besloten om ervoor te zorgen dat er minder zwerfafval komt.

Het gaat om plastic flesjes met minder dan 1 liter erin. Het duurt nog wel even voor de nieuwe regel ingaat: vanaf 1 juli 2021 betaal je het statiegeld.

Op plastic flessen vanaf 1 liter zit al langer statiegeld. Bij zulke flessen gaat het om 25 cent.

Wat is statiegeld?

Als je een fles koopt, moet je statiegeld betalen. Dat geld betaal je alleen voor de fles en niet voor wat erin zit. Als je de lege fles naar een inleverpunt brengt, dan krijg je het geld voor de fles weer terug.

Je moet dus eerst extra betalen om het flesje te kopen en krijgt dat extra geld pas terug als je het flesje hebt ingeleverd. De regering hoopt dat veel mensen hun flesjes gaan inleveren om het geld terug te krijgen.

Het inleveren gebeurt onder andere bij supermarkten. Daarna kan het plastic gerecycled worden.

Ieder jaar worden er ongeveer 900 miljoen kleine plastic flesjes verkocht in Nederland. Ongeveer 100 miljoen daarvan belanden in de natuur. Het statiegeld op kleine flesjes moet ervoor zorgen dat mensen hun flesjes niet meer zomaar op straat of in de natuur gooien.

Lilly ruimt al een paar jaar zwerfafval op. Ze is superblij met de nieuwe regel. Ze vertelt erover in de video hierboven.

454
Vind jij statiegeld op kleine plastic flesjes een goed idee?
Favoriet maken

Op blikjes zit geen statiegeld. Actievoerders voor het milieu willen dat wel graag. Ze zijn bang dat frisdrank-makers vanwege het statiegeld op kleine flesjes straks stoppen met die flesjes en alles in blikjes gaan doen.

Als dat gebeurt, kunnen die blikjes alsnog voor veel zwerfafval zorgen. De regering heeft laten weten dan ook voor statiegeld op blikjes te gaan zorgen.

Bekijk ook