JJ Lilly

Er komt statiegeld op kleine plastic flesjes

Op alle kleine plastic flesjes komt vanaf volgende zomer 15 cent statiegeld. De regering heeft dit besloten om ervoor te zorgen dat er minder zwerfafval komt.

Het gaat om plastic flesjes met minder dan 1 liter erin. Het duurt nog wel even voor de nieuwe regel ingaat: vanaf 1 juli 2021 betaal je het statiegeld.

Op plastic flessen vanaf 1 liter zit al langer statiegeld. Bij zulke flessen gaat het om 25 cent.

Ieder jaar worden er ongeveer 900 miljoen kleine plastic flesjes verkocht in Nederland. Ongeveer 100 miljoen daarvan belanden in de natuur. Het statiegeld op kleine flesjes moet ervoor zorgen dat mensen hun flesjes niet meer zomaar op straat of in de natuur gooien.

Lilly ruimt al een paar jaar zwerfafval op. Ze is superblij met de nieuwe regel. Ze vertelt erover in de video hierboven.

Vind jij statiegeld op kleine plastic flesjes een goed idee?

11.784 stemmen

Deze stelling is gesloten

86% 10.163 stemmen

13% 1.621 stemmen

Op blikjes zit geen statiegeld. Actievoerders voor het milieu willen dat wel graag. Ze zijn bang dat frisdrank-makers vanwege het statiegeld op kleine flesjes straks stoppen met die flesjes en alles in blikjes gaan doen.

Als dat gebeurt, kunnen die blikjes alsnog voor veel zwerfafval zorgen. De regering heeft laten weten dan ook voor statiegeld op blikjes te gaan zorgen.