Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Louisa's school maakt mondkapjes voor slechthorenden

In België mogen de kinderen over twee weken weer naar school. Wel moeten ze verplicht een mondkapje op. Dit is lastig voor dove en slechthorende kinderen zoals Louisa, omdat ze mensen met een kapje slechter kunnen begrijpen. De school van Lousia bedacht hier een oplossing voor.

De school maakt nu zelf mondkapjes met een doorzichtig venster erin. Op deze manier kunnen de slechthorende kinderen ook de mond van mensen zien en ze dus beter begrijpen.

Gebarentaal

Mensen die slecht of helemaal niet kunnen horen gebruiken gebarentaal om te praten met mensen. Bij gebarentaal beweeg je ook je mond en gebruik je verschillende gezichtsuitdrukkingen. Voor doven is het daarom heel belangrijk om iemands gezicht en lippen te zien. Zo kunnen ze begrijpen wat iemand uitbeeldt.

Louisa vindt het erg lastig dat veel Belgen nu een mondkapje dragen.

Als ik naar de winkel ga kan ik mensen met een mondkapje vaak niet begrijpen. Ik vind het dus heel goed dat de kapjes met een venster erin bestaan.

Louisa

De school van Louisa heeft veel positieve reacties gekregen op de speciale mondkapjes. Een voorbeeld van de kapjes staat nu online, zodat andere scholen het ook zelf kunnen maken.

Na de meivakantie gaan ook veel Nederlandse scholen weer open. Volgens minister-president Mark Rutte hoeven de kinderen hier geen mondkapje op.

Bekijk ook