Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Waarom moeten mensen nu toch mondkapjes dragen?

Vanaf 1 juni moet iedereen in het openbaar vervoer verplicht een mondkapje dragen. Ook kinderen. En dat is opvallend, want je hebt de afgelopen tijd vast gehoord dat mondkapjes geen zin zouden hebben. Hoe zit het nou precies?

Afstand houden is lastig

Virus-deskundige Annemiek van der Eijk zegt dat de regel van 1,5 meter afstand nog steeds het belangrijkst is om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Daarom kan ze wel begrijpen waarom de regering deze maatregel heeft bedacht. Zeker als het straks weer drukker wordt in de trein en in de metro, is het lastig om afstand te houden.

Als je hoest en je bent net te laat met je elleboog, kan het zijn dat je in iemands gezicht hoest.

​​​​​​​Virus-deskundige Annemiek van der Eijk

Reizigers mogen geen medische mondkapjes dragen. Dat zijn heel goede mondkapjes, waar er weinig van zijn. Alle medische mondkapjes zijn bedoeld voor mensen die in de zorg werken.

Toch kun je ook niet zomaar een sjaal als mondkapje gebruiken. Dat is niet veilig genoeg. De regering geeft binnenkort uitleg waar een goed masker aan moet voldoen. Ook is het belangrijk om het mondkapje op een veilige manier te gebruiken.

Tips om goed om te gaan met een mondkapje

  • was je handen voordat je het masker opzet
  • zorg dat het kapje je neus goed afsluit
  • raak het masker niet aan en probeer zo min mogelijk aan je gezicht te zitten
  • was het masker regelmatig of gooi hem weg zodra je hem gebruikt hebt

Bekijk ook