Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Extra controle op dijken door droogte

Het heeft de afgelopen maanden bijna niet geregend en daar maken deskundigen zich zorgen over. Het is extreem droog en dat kan voor allerlei problemen zorgen.

Er kunnen natuurbranden ontstaan, het is moeilijker voor dieren om drinkwater te vinden en de oogst van boeren kan mislukken omdat de grond uitdroogt.

Dijken

De droogte is ook gevaarlijk voor de dijken in ons land, want die kunnen dan breken. Daarom worden ze de laatste tijd extra in de gaten gehouden. Dijkinspecteurs lopen langs de dijken om te kijken of er ergens scheuren zitten.

Zodra ik een scheur zie, vul ik die weer op met speciale kleikorrels.

Dijkinspecteur Oscar van Dam

De zorgen zijn er niet zomaar. In het verleden ging het weleens mis doordat dijken te droog werden, zoals bij Wilnis in de provincie Utrecht.

In 2003 brak een dijk bij het dorp Wilnis. Een hele woonwijk stroomde onder water. Honderden mensen moesten worden geëvacueerd. De breuk ontstond door de hittegolf die er toen was.

Ook dit jaar wordt er een droge zomer verwacht, net als vorig jaar en het jaar ervoor. Wat de droogte kan betekenen voor bijvoorbeeld de bossen, rivieren en landbouw, wordt beschreven in een droogtemonitor. Resultaten van een onderzoek dat elke twee weken uitkomt.

Wat de droogtemonitor precies is, zie je in de drie vragen:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bekijk ook