Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Grote brand bij oude kerncentrale onder controle

Bij een oude kerncentrale in Dodewaard in Gelderland was een flinke brand uitgebroken. Hulpdiensten kwamen snel in actie, inmiddels is het vuur uit en is de brandweer bezig met nablussen.

Gevaarlijk

De kerncentrale is al meer dan 20 jaar dicht, maar er liggen nog wel gevaarlijke stoffen in het gebouw. Maar volgens de gemeente kwam niemand in gevaar omdat de stoffen liggen opgeslagen achter dikke betonnen muren.

In een kerncentrale wordt energie opgewekt. Daarbij komen gevaarlijke, radioactieve deeltjes vrij. Er zijn strenge afspraken over hoe die worden opgeborgen, want als ze in de lucht komen is het erg schadelijk voor de gezondheid.

Bij een aantal kerncentrales is dat helemaal misgegaan, zoals in Tsjernobyl en Fukushima.

De brand in Gelderland is waarschijnlijk ontstaan omdat er mensen aan het werk waren bij de centrale, maar niemand kwam in gevaar.

Het is de bedoeling dat de centrale over 25 jaar wordt gesloopt. Dan zijn de radioactieve deeltjes niet meer schadelijk en kan de centrale veilig worden weggehaald.

Bekijk ook