75 jaar geleden: Duitse soldaten leveren hun wapens in

75 jaar geleden was de oorlog voorbij en gingen de Duitse soldaten weer naar huis. Maar voordat ze mochten gaan, moesten ze veel van hun spullen inleveren. Bijvoorbeeld hun wapens en hun helm. Hun uniform mochten ze wel houden.

75 jaar geleden kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. 5 jaar lang waren de Duitsers de baas geweest in Nederland. Nu kreeg de Nederlandse regering het weer voor het zeggen. 120.000 Duitse soldaten die nog in Nederland waren, moesten terug naar huis.

Op tien plekken in Nederland mochten de Duitse soldaten hun spullen inleveren. Daar ontstonden grote stapels met helmen en andere spullen.

Ingeleverde helmen van Duitse soldaten
foto: NIOD

Na het inleveren moesten ze naar kampen in de buurt lopen. Daar wachtten ze tot ze terug worden gestuurd naar Duitsland. Alleen de hoogste legerleiders moesten de gevangenis in. Voor alle andere soldaten was niet genoeg plek.

Wil je meer weten over het nieuws uit de Tweede Wereldoorlog en over de bevrijding van Nederland? Op deze speciale site van het Jeugdjournaal lees je er alles over.