Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Grote protesten nadat zwarte man doodgaat door politie-geweld

In de Amerikaanse stad Minneapolis is een zwarte man overleden bij een arrestatie. Hij werd door een politieagent minutenlang hardhandig tegen de grond gehouden.

Op de schokkende videobeelden is te zien dat een agent zijn knie op de nek van de man houdt. De man roept een paar keer dat hij geen lucht krijgt. Veel mensen zagen het gebeuren en riepen naar de agent om van de man af te gaan. Maar dat deed hij niet, en de man overleed.

Protesten

Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen het politiegeweld. Het is niet de eerste keer dat een zwarte man overlijdt door geweld van een witte agent.

Er is vaker geweld tegen zwarte mensen. Veel mensen denken dat dit te maken heeft met racisme: dat er sneller geweld wordt gebruikt tegen zwarte Amerikanen dan tegen witte Amerikanen.

Daarom zijn er regelmatig protesten en gebruiken mensen de hashtag #BlackLivesMatter. Met de hashtag laten mensen zien dat ze tegen het geweld tegen zwarte mensen zijn.

De man werd aangehouden omdat de politie dacht dat hij mensen had opgelicht. Volgens de politie zou hij zich hebben verzet tijdens zijn aanhouding. Maar volgens de advocaat gebruikte de man geen geweld.

Als iemand om hulp roept en geen adem meer krijgt, moet je helpen. Dat heeft deze agent niet gedaan.

Burgemeester van Minneapolis

De vier betrokken agenten zijn ontslagen. Maar dat vinden veel inwoners nog niet genoeg. Zij vinden dat de agenten straf moeten krijgen van een rechter.