Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Opnieuw protesten na dood zwarte man door politiegeweld

In de Amerikaanse stad Minneapolis zijn opnieuw boze mensen de straat opgegaan. Ze zijn woedend omdat de Amerikaanse politie volgens hen racistisch is. Ook in andere Amerikaanse steden zijn protesten.

Dat komt door de dood van George Floyd. Een zwarte man die deze week om het leven kwam door politiegeweld van een witte agent.

Bij een arrestatie hield de agent zijn knie op de nek van George Floyd waardoor hij niet meer kon ademen. Veel mensen zagen het gebeuren en riepen dat de agent van hem af moest gaan. Dat deed hij niet en George Floyd overleed.

Geweld

Zulk geweld van witte politie-agenten tegen zwarte mensen is volgens deskundigen al veel langer een probleem. In de Verenigde Staten overlijdt één op de duizend mannen met een donkere huidskleur door geweld van de politie.

Carol Rock is journalist en woonde jarenlang in Amerika.

Als je zwart bent in de Verenigde Staten heb je 2,5 keer zoveel kans om om te komen bij een confrontatie met de politie. Dat is heel pijnlijk.

Carol Rock

Vier politie-agenten die bij de arrestatie van George Floyd waren, zijn ontslagen. Dat vinden de demonstranten niet genoeg. Ze willen dat de agenten straf krijgen van een rechter.

Eerder maakten we deze video over de protesten in Minneapolis:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.