Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Opnieuw grote protesten in steden Verenigde Staten

In de Verenigde Staten is zondag en vannacht opnieuw gedemonstreerd. Actievoerders gingen de straat op omdat ze boos zijn over racisme, discriminatie en geweld van politie-agenten.

Op de meeste plekken verliepen de protesten rustig, maar in sommige steden ontstonden er ook rellen. In Philadelphia gooiden demonstranten stenen naar de politie. Op sommige plekken worden auto's en gebouwen in brand gestoken. De afgelopen dagen zijn zeker 4400 protesterende mensen aangehouden.

Waarom zijn de protesten begonnen?

De protesten begonnen 6 dagen geleden na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Hij kwam vorige week om het leven door politiegeweld van een witte agent.

Bij een arrestatie hield de agent zijn knie op de nek van George Floyd waardoor hij niet meer kon ademen. Veel mensen zagen het gebeuren en riepen dat de agent van hem af moest gaan. Dat deed hij niet en George Floyd overleed.

Zulk geweld van witte politie-agenten tegen zwarte mensen is volgens deskundigen al veel langer een probleem. Veel mensen zijn daar ontzettend kwaad over. Door te protesteren willen ze laten zien dat er echt iets moet veranderen.

Ook in Nederland

In Amsterdam is vanmiddag ook een protest-actie. De actievoerders willen zo duidelijk maken dat racisme ook voorkomt in Nederland. Ook willen ze laten zien dat ze de Amerikaanse actievoerders steunen.

Bekijk ook