Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Zo werkt een corona-test

Vanaf vandaag kan iedereen zich laten testen op het corona-virus. Tenminste, als je klachten hebt die daarbij horen. Bijvoorbeeld koorts, hoesten, keelpijn of verkoudheid.

Tot nu toe gebeurde het testen alleen bij bepaalde mensen met een belangrijk beroep. Die in een ziekenhuis werken bijvoorbeeld. Nu kan iedereen zich laten testen. Van jong tot oud.

Hoe werkt het?

Als je een test wil, kun je bellen met het telefoonnummer 0800-1202. Daar stellen zorgmedewerkers een aantal vragen over je gezondheid. Als je klachten hebt, kan iemand naar je toekomen om de test af te nemen.

Om te testen moet je een soort lang wattenstaafje heel diep in je neus en keel steken. Die staafjes gaan naar een laboratorium. Daar bekijken ze of er virusdeeltjes in je snot of speeksel zit.

Je wordt over twee dagen gebeld met de uitslag. Als je het virus hebt, moet je thuis blijven en uitzieken.

Met de test wordt alleen gekeken of mensen op dit moment het virus hebben. Als ze het al hebben gehad en weer beter zijn, kun je dat met deze test niet zien. Om dat te meten heb je een bloedtest nodig.

Bekijk ook