Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Het gaat goed met zeehonden in Nederland

Leuk nieuws: het gaat goed met zeehonden in Nederland. In de jaren 80 leefden er ongeveer 500 zeehonden in de zee rondom Nederland. Nu zijn dat er 15.000!

Om de dieren te beschermen is er een speciaal Zeehondenakkoord. Daar staan regels in over wanneer je een zeehond mag helpen en wanneer niet.

De afgelopen jaren was er veel gedoe over de opvang van jonge zeehonden. Als mensen een jong dier alleen zagen liggen, belden ze vaak een opvang en dan werd het dier opgehaald.

Maar dat is niet altijd nodig. Moeder-zeehonden blijven soms wel 8 uur of langer weg om eten te zoeken. Daardoor denken mensen dat de zeehondenpups verlaten zijn, terwijl dat niet zo is.

Daarom is afgesproken dat jonge zeehondjes niet gelijk naar een opvang gaan. Dierenverzorgers wachten voortaan eerst een paar uur of de moeder toch nog komt. Vaak is dat zo.

Je moet het dier ook zelf een kans geven, de natuur zijn werk laten doen.

Zeehondenverzorgster Rowanne

Toch komt het soms nog voor dat jonge dieren alleen zijn. Zoals zeehondje Skyp, die nu mag aansterken in Ecomare op Texel. Annabelle ging bij hem kijken. Je ziet het in de video hierboven.