Zo komt racisme ook voor in Nederland

Zo komt racisme ook voor in Nederland

De laatste tijd hoor je waarschijnlijk vaak over racisme en discriminatie. In veel landen zijn de afgelopen weken grote protesten tegen racisme. Ook in Nederland zijn protesten, zoals vandaag in Amsterdam.

Wat is racisme?

Racisme is als mensen anders worden behandeld vanwege hun huidskleur of afkomst. Ook al is het verboden, het gebeurt toch. Dat blijkt uit veel onderzoeken die de afgelopen jaren zijn gedaan.

Als mensen bijvoorbeeld solliciteren, een huis willen huren of iets op Marktplaats willen kopen, dan gaat dat vaak moeilijker als zij een buitenlandse achternaam hebben. Ook worden mensen met een getinte of donkere huidskleur minder snel binnengelaten bij een bar of discotheek.

Bij discriminatie-meldpunt Art. 1 doen ze onderzoek naar discriminatie.

De meeste meldingen die wij krijgen gaan over huidskleur. Dat iemand zwart is of een bruine huidskleur heeft en dat die van bepaalde dingen buiten wordt gesloten.
Discriminatie-meldpunt

Mensen die te maken krijgen met discriminatie kunnen op deze website een melding doen. Ook kunnen mensen aangifte doen bij de politie. In de video hierboven zie je er meer over.