Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Waarom worden standbeelden kapot gemaakt?

In de Verenigde Staten en Engeland is er veel discussie over standbeelden van mensen uit de geschiedenis. Sommige van die beelden worden nu vernield of zelfs weggehaald door actievoerders. Ze vinden dat deze mensen niet geëerd moeten worden.

Geweld

Het gaat om beelden van mensen die vroeger gewelddadige dingen hebben gedaan, zoals dat ze mensen tot slaaf maakten en verkochten aan anderen.

De standbeelden zijn kwetsend.

tegenstander van de standbeelden

In Nederland zijn niet zoveel oude standbeelden als in bijvoorbeeld Engelse of Amerikaanse steden. Maar ook hier is er discussie over sommige standbeelden.

Geweld

Bijvoorbeeld over het beeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn. Hij zorgde zo'n 400 jaar geleden dat Nederland veel geld kon verdienen met de handel in kruiden en specerijen uit Azië, maar hij deed dat met veel geweld tegen de lokale bevolking. Sommige mensen vinden dat het niet gepast dat hij een eigen standbeeld heeft.

Een politieke partij in Hoorn wil dat het standbeeld wordt weggehaald. Het is nog niet bekend of dat ook gaat gebeuren.

Bekijk ook