Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Gedoe bij standbeeld J.P. Coen in Hoorn

In Hoorn hebben mensen gisteravond geprotesteerd tegen het standbeeld van J.P. Coen. Het protest verliep rustig, maar na afloop ging een groep jongeren de stad in en ontstonden er rellen met de politie. 12 mensen zijn opgepakt. 8 mensen zitten nog vast.

De jongeren gooiden vuurwerk en stoelen van terrassen naar het beeld. Volgens de burgemeester van Hoorn waren de jongeren expres naar de stad gekomen om rellen te schoppen en hadden ze niets met het protest te maken.

Standbeeld

Honderden mensen waren op de demonstratie afgekomen. Ze vinden het niet oké dat J.P. Coen vereerd wordt met een standbeeld. J.P. Coen heeft ook veel slechte dingen gedaan en daarom verdient hij geen standbeeld, vinden zij.

Eerder op de avond was er ook een protest van voorstanders van het beeld. Daar waren ongeveer 20 mensen bij.

Wie was J.P. Coen?

J.P. Coen was een belangrijk figuur uit de geschiedenis van Nederland. Ongeveer 400 jaar geleden werkte hij bij de beroemde VOC. Dat was een soort groot bedrijf dat met schepen naar Azië ging om te handelen in kruiden en specerijen. Coen verovert veel gebied. Daardoor wordt Nederland in die tijd erg machtig en erg rijk.

Het veroverde gebied wordt in die tijd Nederlands-Indië genoemd. Maar de verovering gaat niet zonder geweld. Dorpen worden platgebrand en de oorspronkelijke bewoners van Nederlands-Indië worden vermoord of worden slaaf gemaakt voor Nederland.

Bekijk ook