Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Pas op als je gaat zwemmen in een rivier'

Met deze warme temperaturen is het natuurlijk fijn om verkoeling te zoeken in het water. Maar met zwemmen in een rivier of kanaal moet je uitkijken. Dat zegt Rijkswaterstaat, een organisatie die het water in de gaten houdt.

Soms wordt er gezwommen op plekken waar dit helemaal niet mag, zoals bij bruggen, sluizen en havens. Rijkswaterstaat controleert of mensen niet op deze plekken zwemmen en mogen boetes uitdelen van 140 euro.

Dat controleren doet ook Hetty Mol die er meer over vertelt in de video. Ze zegt dat vooral jongeren veel gevaarlijke dingen doen om stoer te doen.

Als het verkeerd afloopt, dan ben je helemaal niet cool. Dan komen je vrienden op je begrafenis.

Hetty Mol

In rivieren en kanalen staat een sterke stroming. Er kunnen zelfs draaikolken ontstaan. Verder zijn er in rivieren verschillende temperaturen, waardoor zwemmers kramp kunnen krijgen of onderkoeld kunnen raken.

En dan heb je nog de schepen die door de rivieren heen varen. Zij kunnen zwemmers vaak niet zien en niet op tijd uitwijken. Op een speciale site kun je zien waar je in Nederland wel veilig kunt zwemmen.

Bekijk ook