Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

China krijgt meer macht over Hongkong

De overheid van China heeft een wet aangenomen waardoor China meer macht heeft in Hongkong.

Volgens China is het een manier om een einde te maken aan de onrust in de stad. Tegenstanders zeggen dat China op deze manier kritische mensen wil kunnen opsluiten en een einde wil maken aan de vrijheid van meningsuiting in Hongkong.

Hoe zit het ook alweer?

Hongkong is een gigantische stad in Azië. De stad hoort officieel bij China, maar Hongkong heeft eigen wetten en regels. Die zijn veel minder streng dan die in China en mensen in Hongkong willen dat graag zo houden.

Al jaren protesteren duizenden mensen in Hongkong tegen de Chinese regering, die meer macht wil in de stad.

In de nieuwe wet staat dat het verboden is om te protesteren tegen de macht van China. Ook mogen mensen niet meer zeggen dat ze willen dat Hongkong niet bij China hoort. Doen ze dat wel, dan kunnen ze een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Sommige mensen zeggen: dit is het einde van Hongkong zoals het was. Hongkong is nu meer deel van China.

Sjoerd den Daas, werkt voor de NOS in China

Andere landen en mensenrechten-organisaties zijn bezorgd over de nieuwe wet. Vrijheid van meningsuiting is een mensenrecht, en dat recht komt nu in gevaar.

Toen er vorig jaar honderdduizend mensen de straat op gingen in Hongkong, maakten we daar deze video over:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.