Politie leest mee met chats van criminelen: honderden arrestaties

Politie leest mee met chats van criminelen: honderden arrestaties

Het lijkt een spannende film: de politie die stiekem meeleest met de chats van criminelen en ze daarna arresteert. Toch is het geen film, maar echt gebeurd! Door al die berichtjes te lezen konden agenten honderden criminelen arresteren. Niet alleen in Nederland, maar in allerlei landen in Europa.

De criminelen gebruikten een eigen telefoonnetwerk. Agenten probeerden dat netwerk te hacken. En dat lukte. Zo kon de politie 20 miljoen berichtjes onderscheppen.

Vergadertafel

De berichtjes gingen vaak over ernstige criminele zaken. Bijvoorbeeld de handel in drugs en wapens, maar ook overvallen en zelfs moorden werden in de chats besproken.

Het was alsof we bij de criminelen aan de vergadertafel zaten.
Een van de agenten van het onderzoek

Twee weken geleden kwamen mensen van het telefoonnetwerk er achter dat de politie meekeek met de berichten. Het bedrijf raadde alle gebruikers aan om gelijk hun telefoon weg te gooien.

Maar dat was te laat. De agenten hadden de berichtjes al te pakken en ze hadden veel criminelen al opgespoord. In Nederland zijn zo'n 100 mensen opgepakt en in Groot-Brittannië zelfs 746 mensen.

Voorkomen

Volgens de politie zijn er hierdoor tientallen moorden, schietpartijen en ontvoeringen voorkomen. En dat niet alleen, ook zijn er dankzij het onderzoek heel veel wapens en duizenden kilo's drugs gevonden.