Kinderen vertellen hun verhaal over racisme

Kinderen vertellen hun verhaal over racisme

Zeker een kwart van de mensen in Nederland wordt wel eens gediscrimineerd en ook racisme komt in Nederland voor. Vooral mensen met een donkere huidskleur of een niet-Nederlandse afkomst hebben ermee te maken.

Voor een speciale uitzending van het Jeugdjournaal vertellen Sena, Carla, Ilias, David, Joey en Fay hun verhaal over racisme. Fay van 12 werd op school veel gepest vanwege haar huidskleur.

Racisme heeft een grote rol gespeeld in mijn leven. In groep 5 noemden mensen me bijvoorbeeld een poepvlek. Ik voelde me heel eenzaam, buitengesloten en gekwetst.
Fay

Ilias is kinderburgemeester van Amsterdam. Hij krijgt vooral online racistische reacties. Ze zeggen bijvoorbeeld dat hij niet Nederlands is.

Dan zitten ze gewoon 'blablabla' lekker op hun toetsenbord te typen. Dat ze het niet gewoon tegen mij durven te zeggen vind ik jammer.
Ilias

Ook David is veel gepest vanwege zijn huidskleur.

Ze zeiden dat ik een aap was. Daar heb ik nog steeds last van. Het blijft gewoon voor altijd in mijn hoofd zitten. Mensen hebben niet door wat zoiets met een mens kan doen.
David

David vindt het fantastisch dat er nu veel gedemonstreerd wordt tegen racisme, maar hij vindt het nog lang niet genoeg. Hij wil dat iedereen zich uitspreekt tegen racisme.

Als je vraagt: 'wie wil er verandering?', steekt iedereen zijn hand omhoog. Maar vraag je: 'wie wil het veranderen?', dan steekt niemand zijn hand omhoog. Misschien een paar mensen, maar dat is niet genoeg.
David

De hele video met de verhalen van Sena, Carla, Ilias, David, Joey en Fay zie je bovenaan deze pagina. De speciale uitzending van het NOS Jeugdjournaal over racisme zie je hier:

Het NOS Jeugdjournaal over racisme