Top-hockeyer Terrance Pieters vertelt over racisme

Top-hockeyer Terrance Pieters vertelt over racisme

Dat iemand anders naar je kijkt vanwege je kleur of afkomst kan overal gebeuren. Op straat, op school en ook op het sportveld. Top-hockeyer Terrance Pieters weet er alles van. Hij maakte racistische dingen mee en vertelt erover aan Bart.

Anders?

Terrance speelt in het eerste van de grote club Kampong en in het Nederlands elftal. Hij is 23 en hockeyt al zo ongeveer vanaf zijn zevende jaar. Hij kreeg heel vaak te horen dat hij anders was. Ook omdat er niet veel Nederlanders met een donkere huidskleur hockeyen en dat werd heel vaak tegen hem gezegd.

Dan vroeg ik aan mijn ouders: 'ben ik dan anders?' en 'wat moet ik daarmee?'
Terrance Pieters

Door kinderen werd hij vaak zwarte piet genoemd en ook op het veld hoort hij wel eens racistische woorden.

Nog steeds kan ik niet heel goed uitleggen wat het met je doet, maar geloof me het is heel pijnlijk en kwetsend. Dan verstijf ik gewoon een beetje.
Terrance Pieters

Terrance vond het moeilijk om er iets van te zeggen, maar tegenwoordig doet hij dat wel. Hij heeft het er bijvoorbeeld met zijn team over gehad. Die begrijpen daardoor beter wat hem kwetst en gebruiken die kwetsende woorden niet meer.

De hockeyer hoopt daarom dat meer mensen erover gaan praten.

Als je je probeert in te leven, dan ben je al heel ver. Dan kun je rekening houden met elkaar en los je een hoop op.
Terrance Pieters

Het interview met Terrance Pieters is onderdeel van de speciale uitzending van het NOS jeugdjournaal over racisme. De hele uitzending zie je hier:

Het NOS Jeugdjournaal over racisme