Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Deze maand vliegen er drie raketten naar Mars

Deze maand lanceren drie landen een raket richting de planeet Mars. Het gaat om de Verenigde Arabische Emiraten, de Verenigde Staten en China. Dat doen ze om onderzoek te doen naar de rode planeet.

Geen toeval

Het is geen toeval dat de landen allemaal op dit moment een raket lanceren. In deze periode staan de aarde en Mars dichter bij elkaar dan anders. Dat zorgt ervoor dat de raketten minder brandstof nodig hebben om naar de planeet te vliegen.

Ondanks dat ze 'dicht bij elkaar' staan, is het nog steeds een eind vliegen. De raketten komen pas volgend jaar aan.

In de raketten zitten geen mensen, maar robots en satellieten. Deze machines gaan het onderzoek uitvoeren. De Verenigde Staten sturen bijvoorbeeld een robotauto naar Mars om stenen te verzamelen.

Rivieren en meren

Wetenschappers hopen dat ze met de onderzoeken meer te weten komen over Mars. Ze zijn vooral benieuwd hoe de planeet miljarden jaren geleden was, toen er nog rivieren stroomden en meren lagen. Ook al is het nu heel droog op Mars, vroeger had er zomaar leven kunnen zijn.

Toekomst

Ruimtevaartorganisaties willen in de toekomst ook met astronauten naar Mars kunnen vliegen. Benjamin zocht voor Uitgezocht uit of je ook echt op de planeet kan wonen:

Uitgezocht over Mars

Bekijk ook