Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Gaat TikTok goed om met jouw persoonlijke gegevens?

Heb jij de TikTok-app op je telefoon staan? Grote kans van wel, want met zo'n 3,5 miljoen gebruikers in Nederland is het een van de populairste apps van dit moment.

Maar deskundigen maken zich zorgen over TikTok. Zij zijn bang dat het bedrijf achter de app veel informatie van de gebruikers verzamelt en niet goed met die gegevens omgaat.

Waarom slaat TikTok persoonlijke gegevens op?

TikTok laat video's op de voorpagina zien die jij leuk vindt. Die voorpagina is voor iedereen anders. Om te bepalen wat jij leuke video's vindt, verzamelt TikTok veel informatie van je. Zo slaan ze elke 30 seconden op waar je bent en maken ze een lijst van wie je vrienden zijn.

Volgens deskundigen slaat TikTok veel meer data op dan nodig is om voor jou de leukste video's te kiezen. Ook slaat TikTok volgens hen veel meer informatie op dan andere apps, zoals Instagram.

NOS Stories zocht uit hoe het zit met TikTok en jouw privacy. Bekijk hieronder hun video:

NOS Stories - De Waarheid over TikTok

In India is de app sinds deze maand verboden en ook in de Verenigde Staten wordt onderzocht of ze de app moeten verbieden. In Nederland wordt ook onderzocht of de app wel goed omgaat met persoonlijke gegevens van bedrijven.

China

De grootste zorg van politici en sommige deskundigen is dat de app gemaakt is door een Chinees bedrijf. Volgens China-correspondent Sjoerd den Daas zijn Chinese bedrijven verplicht om informatie te geven als de overheid daarom vraagt.

TikTok zelf zegt dat zij geen banden meer hebben met China. Het hoofdkantoor staat is verhuisd naar de Verenigde Staten en de nieuwe baas is Amerikaans.

612
Zit jij op TikTok?
Ja44.9%
Nee55.1%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken

Bekijk ook