Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Natuurbranden worden heftiger: is Nederland goed voorbereid?

Natuurbranden: dat klinkt misschien als iets in het buitenland, maar ook in Nederland komen ze steeds vaker voor. Deskundigen maken zich zorgen, want ze denken dat de branden in de toekomst groter en heftiger worden. En daardoor wordt het lastiger om ze te blussen.

Drie maanden geleden kon je dat al zien bij twee grote natuurbranden in Brabant en Limburg. Een gebied zo groot als 2000 voetbalvelden werd daarbij verwoest.

Grote natuurbranden zullen vaker voorkomen omdat de grond in Nederland steeds droger wordt. Dat heeft te maken met klimaatverandering.

Niet goed voorbereid

Volgens deskundigen zijn Nederlandse brandweermensen niet goed voorbereid op grote branden. De meeste mensen bij de brandweer kunnen vooral goed branden blussen in de stad. Maar ze weten niet goed wat ze moeten doen bij een brand in de natuur.

Maar volgens de brandweer zijn ze wel goed voorbereid. Brandweermensen krijgen de komende jaren cursussen om slimmer aan de slag te gaan als er toch grote branden komen. Ook gaan ze advies vragen aan hun collega's in het buitenland. Daar komen vaker natuurbranden voor.

Bekijk ook