Boeren mogen niet protesteren met trekkers

Boeren die morgen gaan demonstreren in De Bilt in Utrecht mogen geen trekkers of andere landbouwvoertuigen meenemen. Dat heeft de politie en burgemeester bekend gemaakt.

Ze zijn bang dat er gevaarlijke situaties ontstaan als de trekkers wegen blokkeren. Dan kunnen er bijvoorbeeld geen ambulances door als dat nodig is.

Afstand houden

De boeren mogen wel protesteren zonder hun trekkers. Ze moeten zich dan ook aan alle corona-regels houden. Zo mogen er maximaal 2000 mensen komen en ze moeten 1,5 meter afstand houden.

Boos

De organisatie van het protest morgen is niet blij met het verbod. Volgens hen komt het besluit erg onverwacht. De boeren gaan morgen protesteren omdat ze het niet eens zijn met nieuwe regels over veevoer.

Waarom een protest?

De minister wil dat boeren hun dieren eten geven met minder eiwit. Dat is volgens haar beter voor het milieu, want in de poep van koeien zit dan minder stikstof. Maar volgens boeren is dat veevoer niet goed voor de gezondheid van de koeien. Ze willen zelf beslissen welk eten ze hun koeien geven.

Vorige week zag je Valerie in het Jeugdjournaal. Haar ouders hebben een boerenbedrijf en ze snapt wel waarom de boeren protesteren:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bekijk ook