Turntrainers mogen meer niet aan het werk na beschuldigingen

De Nederlandse turnbond KNGU stopt voorlopig met het topsportprogramma van de vrouwen. De bond heeft dat besloten nadat afgelopen week meerdere oud-turnsters vertelden dat een aantal trainers hen verkeerd behandelden.

Er komt een groot onderzoek naar wat de trainers hebben gedaan. Tot daar meer over bekend is, mogen twee trainers niet meer aan het werk.

Uitgescholden

Volgens de oud-turnsters werden ze uitgescholden en onder zware druk werden gezet. Een paar oud-turnsters vertellen ook dat ze zijn geslagen en geschopt. Het gaat onder anderen over trainers Gerben Wiersma en Vincent Wevers, de vader van top-turnsters Sanne en Lieke Wevers.

Meldpunt

Deskundigen zeggen dat het belangrijk is dat kinderen die iets naars meemaken op hun sportclub daarover praten. Met hun ouders, iemand die ze vertrouwen of bij een speciaal meldpunt.

Ook de sportbond NOC*NSF roept sporters op zich te melden als iets niet goed gaat bij hun club. Dat kan bij het meldpunt Centrum Veilige Sport Nederland. Je hoort daar meer over in deze video:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Heb jij iets vervelends meegemaakt bij jouw sportclub? Op deze website kunnen kinderen anoniem chatten met hulpverleners.

Bekijk ook