Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Unicef: 'een op de drie kinderen heeft een loodvergiftiging'

Een derde van alle kinderen op de wereld heeft een loodvergiftiging: ze hebben te veel lood in hun lichaam. Dat zegt hulporganisatie Unicef. Ook 60.000 kinderen in Nederland krijgen te veel lood binnen.

Lood is een metaal. Het zit in bijvoorbeeld blikjes, verf en batterijen. Het stofje kan ook in kraanwater zitten.

In water?

Water komt uit de kraan via waterleidingen. Vroeger werd vaak lood gebruikt om zulke leidingen te maken. Die looddeeltjes kunnen loslaten in het water komen. Als je het water opdrinkt, krijg je die stofjes ook in je lichaam.

Lood is vooral slecht voor kleine kinderen. Als ze er te veel van binnenkrijgen kunnen ze ziek worden. Ook kunnen ze daardoor minder goed leren en gedragsproblemen krijgen.

Anik van 8 woont in Bangladesh. Hij woont naast een plek waar lood wordt verbrand en heeft daardoor een loodvergiftiging.

Hij wordt snel boos en verdrietig. Hij vergeet veel tijdens de les.

moeder van Anik

Het is niet duidelijk of kinderen in Nederland ook klachten of gezondheidsproblemen hebben door een loodvergiftiging.

Verboden

Sinds duidelijk is dat lood slecht is voor de gezondheid, mag het in Nederland niet meer gebruikt worden om leidingen te maken. Maar nog niet alle leidingen zijn vervangen. Wel worden de laatste tijd veel gebouwen onderzocht.

Sommige oude huizen en gebouwen hebben nog steeds loden leidingen. Eerder maakten we een reportage over lood in het kraanwater op basisscholen in Utrecht.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bekijk ook