JINT Hiroshima

Herdenkingen in Japan: 75 jaar geleden viel een bom op Hiroshima

Vandaag zijn er veel herdenkingen in Japan. 75 jaar geleden lieten de Amerikanen een atoombom vallen op de Japanse stad Hiroshima. De atoombom is het zwaarste wapen dat ooit is gemaakt.

De stad Hiroshima werd met de grond gelijk gemaakt en niemand die dichtbij was overleefde de bom. Door de bom kwamen in 1945 zeker 140.000 mensen om het leven. Ook jaren later werden mensen nog verschrikkelijk ziek door de straling van de bom.

In Nederland was de Tweede Wereldoorlog in augustus 1945 al voorbij, maar in veel Aziatische landen werd nog gevochten. Japan werkte tijdens de oorlog samen met de Duitsers en had veel gebieden in Azië bezet.

De Amerikanen gooiden de bom, zodat Japan zich over zou geven. Drie dagen na Hiroshima gooiden de Amerikanen ook een atoombom op de Japanse stad Nagasaki. Kort daarna gaf Japan zich inderdaad over.

Animatie

Het Britse Jeugdjournaal maakte 5 jaar geleden een animatiefilm over Hiroshima. Daarin vertelt het meisje Bun over de bom die op haar stad viel. Bun was toen 14 jaar oud. Klik op deze link voor het filmpje met Nederlandse ondertiteling.

CBBC Newsround: Hiroshima - A survivor's story in animation