Premier Rutte geeft weer persconferentie: 'Corona is niet voorbij'

Premier Rutte geeft weer persconferentie: 'Corona is niet voorbij'

Iedereen in Nederland moet zich beter aan de corona-regels houden. Dat is de boodschap van premier Rutte en minister de Jonge. Ze maken zich zorgen nu weer meer Nederlanders besmet raken met het virus. Daarom was er een persconferentie en komen er nieuwe regels.

Sommige regels gelden voor heel Nederland. Maar er kunnen voortaan ook strengere regels komen voor een stad of provincie. Zo mogen burgemeesters straks beslissen of er wel of niet fans in het voetbalstadion mogen zitten.

Een tweede lockdown willen we niet. Dat hoeft ook niet, maar dat gaat niet zomaar.
Premier Rutte

Bezoekers van café's, restaurants, theaters of bioscopen moeten voortaan hun naam en telefoonnummer opschrijven. Als meerdere mensen daar besmet raken, kan het zijn dat die plekken tijdelijk dicht moeten. Dat geldt ook voor musea en pretparken.

Jongeren

Premier Rutte maakt zich vooral zorgen over jongeren. Veel van hen zouden zich niet aan de regels houden en dat is gevaarlijk. Jongeren worden vaak zelf niet erg ziek, maar als ze op bezoek gaan bij hun ouders of opa en oma kunnen ze hen wel besmetten.

Toch mogen de introductieweken van studenten doorgaan, maar niet zoals normaal. De premier denkt dat studenten die week te weinig rekening kunnen houden met de maatregelen, zoals het houden van afstand. Daarom mag het niet tot na 22.00 uur 's avonds duren en mogen de studenten geen alcohol drinken.