Al dagen protesten in Wit-Rusland: 'Het is gevaarlijk om naar buiten te gaan'

Al vier nachten achter elkaar gaan duizenden mensen in Wit-Rusland de straat op. Ze protesteren tegen president Loekasjenko en ze willen eerlijke verkiezingen. Loekasjenko won dit weekend de verkiezingen, maar die uitslag klopt volgens veel mensen niet.

Overdag is het rustig. 's Avonds wordt de sfeer anders. Dan komt de politie en die slaat mensen in elkaar.

een Nederlandse journalist die in Wit-Rusland is

Op straat haken mensen hun armen in elkaar, en vormen ze kettingen van kilometers lang. De politie treedt hard op. Er zijn al 6000 mensen gearresteerd. Honderden mensen raakten gewond bij de protesten.

Gevlucht

De tegenstander van de president, Svetlana Tichanovskaja, is naar Litouwen gegaan. In Wit-Rusland zou ze niet meer veilig zijn omdat ze tegen Loekasjenko is. Veel mensen hebben op haar gestemd, maar volgens Loekasjenko is hij toch echt de winnaar van de verkiezingen.

'De laatste dictator van Europa'

President Loekasjenko wordt ook wel de 'laatste dictator van Europa' genoemd. Een dictator is een leider die de bevolking onderdrukt en alles alleen beslist.

Loekasjenko is al 26 jaar aan de macht in Wit-Rusland. Hij sluit regelmatig tegenstanders op en er is geen vrijheid van meningsuiting in het land.

Over de verkiezingen en de onrust maakten we maandag deze video:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.